Вреден ли е хлябът?
Assortment of baked breads with yoghurt and a bowl of flour on red backgroundИстината: Абсолютна заблуда!
Хлябът е най-функционалната и в същото време най-балансираната храна по отношение на съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини. Той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, както и един от основните източници на необходимите ни растителни въглехидрати. 100 г хляб „Добруджа“ съдържат около 8, 5 г белтъчини, 1 г мазнини и 46 г въглехидрати. Хлябът съдържа всички незаменими аминокиселини, като в по-голямо количество са левцин, фенилаланин, метионин, триптофан. Добър източник е на витамини от група В и е всекидневен доставчик на минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Съдържа и баластни вещества, които, преминавайки през червата, стимулират дейността им и отнасят ас себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта. Човек може да оцелее дълго време, ядейки само хляб.

Пълнее ли се от хлябът?
1310392000_80c6a8864c507389e417067c13bd53aeИстината: Напълно погрешно схващане!
Човек пълнее, когато поема повече енергия, отколкото изразходва. Хлябът далеч не е високоенергийна храна. 100 г „Добруджа“ съдържат 237 kкал, или с други думи, една филийка хляб съдържа около 75 kкал. За сравнение 100 г чипс съдържат около 550 kкал, 100 г шоколад – 560 kкал, 100 г кашкавал „Витоша“ – 390 kкал. Първата задача на три от четири жени, решили да отслабнат, е да изключат хляба от менюто си. Абсолютно погрешна тактика, защото хлябът, точно обратно на общоприетото мнение, помага за намаляване на теглото и за възвръщане на добрата ни форма.

Съдържа ли много сол хлябът?
Истината: Напълно невярно!
Хлябът, коRussian_bread_and_saltйто се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 г готварска сол на 100 г продукт. Среднодневно българинът яде по 285 г хляб, следователно приема с него едва 2, 85 г сол. По данни на здравното министерство консумацията на сол в България е около 15 г дневно на човек.

Натриевият хлорид, познат още като готварска сол или просто сол, е химическо вещество с химическа формула NaCl. Натриевият хлорид е сол, на която до най-голяма степен се дължи солеността на водата в моретата и океаните и на междуклетъчната течност при много многоклетъчни организми. Използва се широко като овкусител и консервант за храни. Натриевият хлорид е важен за живота на Земята. Повечето биологически тъкани и телесни течности съдържат известно количество сол. Концентрацията на натриеви йони в кръвта е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности. Разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция се регулира от натриеви йони. ,9% разтвор на натриев хлорид във вода се нарича физиологичен разтвор, тъй като той е изоосмотичен с кръвната плазма. Човекът се откроява сред другите примати с отделянето на големи количества сол чрез потене.

По-полезен ли е ръженият хляб?
ryjen_hlqb_ryjИстината: А задали ли сте си въпроса „С какво?“
Не са установени някакви сериозни предимства на ръжения хляб пред пшеничния. Основната разлика е, че ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие. Ръженият хляб е и по-нискокалоричен от пшеничния, повлиява благоприятно инсулиновия и глюкозния метаболизъм, намалява риска от диабет тип 2 и е подходящ за диетата на диабетици. Пълнозърнестото ръжено брашно е малко по-богато на полезните за здравето растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно. Същевременно ръженият хляб е с много по-висока киселинност от пшеничния. Не се препоръчва на хора с повишена стомашна киселинност. Ръженият хляб се изключва напълно от менюто при язва на стомаха, при заболявания на черния дроб и жлъчката. Не е подходящ за хора, работещи при високи натоварвания. Вкусово не е типичен за българина. Истината е, че е желателно веднъж седмично да се яде ръжен хляб.

Има ли Химия в хлябът?
food-poisoning-sandwich-Истината: А каква по-точно?
Той се прави от брашно, вода, мая и сол. Заблудата е останала от зората на демокрацията, когато начинаещи хлебари продаваха бухнал бял хляб, оцветен с малцово брашно, като „черен“.
За да сте здрави, консумирайте редовно хляб. Няма вреден хляб, има неправилно хранене. Редувайте различните видове за по-пълноценно и по-здравословно хранене.